Jagielnik czekoladowy na kruchym spodzie bezglutenowym i masą karmelową

Połączenie gorzkiej czekolady, daktyli i masła orzechowego to fantastyczne połączenie ! Uwielbiam je 😍















Kruchy spód :

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125 gramów wegańskiej margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Krem jaglano-czekoladowy :

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka sojowego/ryżowego/kokosowego
  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki soku z cytry

Masa karmelowa : 
  • 200 gramów daktyli
  • 100 gramów masła orzechowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 gramów mleczka kokosowego



Przygotowanie :
Wszystkie składniki na spód przesypać do miski, wyrobić ciasto. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać kilka razy ciepłą wodą. Kaszę ugotować z mlekiem i daktylami do miękkości, dodać resztę składników, zmiksować na gładką masę.
Daktyle namoczyć, zmiksować z masłem orzechowym, mleczkiem i solą nad gładką masę.
Na wystudzony spód przełożyć masę czekoladową następnie masą karmelową. Pozostawić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego ❤️🙉

Komentarze