Połączenie gorzkiej czekolady, daktyli i masła orzechowego to fantastyczne połączenie ! Uwielbiam je 😍
Kruchy spód :
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 125 gramów wegańskiej margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 szklanki mleka sojowego
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Krem jaglano-czekoladowy :
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 litr mleka sojowego/ryżowego/kokosowego
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki daktyli
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki soku z cytry
Masa karmelowa :
- 200 gramów daktyli
- 100 gramów masła orzechowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 50 gramów mleczka kokosowego
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na spód przesypać do miski, wyrobić ciasto. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać kilka razy ciepłą wodą. Kaszę ugotować z mlekiem i daktylami do miękkości, dodać resztę składników, zmiksować na gładką masę.
Daktyle namoczyć, zmiksować z masłem orzechowym, mleczkiem i solą nad gładką masę.
Na wystudzony spód przełożyć masę czekoladową następnie masą karmelową. Pozostawić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego ❤️🙉
Komentarze
Prześlij komentarz