Pełnowartościowe kotleciki z dużą zawartością białka, lekko pikantne z nutą kuchni orientalnej.
- 1 szklanka czerwonej soczewicy + 2.5 szklanki wody
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 4-5 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2-3 łyżki prażonego sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki soli (ilość według smaku)
- pieprz, majeranek
Przygotowanie :
Soczewicę ugotować do miękkości, marchewkę zetrzeć na grubym tarku, por posiekać, zeszklić na oliwie.
Podsmażone warzywa i resztę składników zmiksować na blenderem.
Z masy uformować kotleciki, smażyć do zarumienienia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz