Kotleciki owsiane z czerwoną soczewicą, porem i marchewką

Pełnowartościowe kotleciki z dużą zawartością białka, lekko pikantne z nutą kuchni orientalnej.









Przepis :
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy + 2.5 szklanki wody
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2-3 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli (ilość według smaku)
  • pieprz, majeranek

Przygotowanie :
Soczewicę ugotować do miękkości, marchewkę zetrzeć na grubym tarku, por posiekać, zeszklić na oliwie.
Podsmażone warzywa i resztę składników zmiksować na blenderem.
Z masy uformować kotleciki, smażyć do zarumienienia.
Smacznego !

Komentarze