Curry z batata, selera, jarmużu w sosie pomidorowo-orzechowym

Witajcie kochani ❤️
W dzisiejszym poście zaproponuje pomysł na szybki obiad w trochę indyjskim klimacie.




Przepis :

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 1 średniej wielkości seler
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 garści świeżego jarmużu
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 1 duży słoik cieciorki 
  • 1/2 słoik passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżki mielonej kolendry
  • do smaku : sól, pieprz, papryka słodka,ostra papryka wędzona





Przygotowanie : 
Do garnka wlać odrobinę oliwy, cebulę, posiekany czosnek zeszklić, następnie wrzucić przyprawy i chwilę podsmażyć ciągle mieszając.
Do garnka wlać około 200 ml wody, bataty, seler pokroić w większe kawałki, gotować około 15 minut.
Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, masło orzechowe, passate  pomidorową i cieciorkę gotować do momentu , aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać świeży jarmuż.
Gotowe ❤️ Nasze curry podawać z ryżem basmati lub kaszą jaglaną, posypać świeżą kolendrą/natką pietruszki.

Smacznego !❤️🌱

Komentarze