Słoneczna tarta mango-cytryna

Tarta mango-cytryna (BG,BC,BS)
Ta tarta zebrała tak duże grono fanów, że nie było innej opcji ! Pojawiła się na blogu 💚







Uniwersalny spód jaglano-orzechowym
(Spód) :


  • 3/4 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka daktyli

Przygotowanie : Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Suche składniki zmielić na mąkę, daktyle zmiksować na gładką masę, wszystkie składniki wymieszać. Dno i ranty silikonowych foremek wyłożyć ciastem.

Krem mango-cytryna :


  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 1 puszka pulpy mango (850 gramów bez dodatku cukru)
  • sok z jednej cytryny
  • sok i skórka z jednej limonki
  • 2 łyżki agaruw
  • ewentualnie erytrol/ksylitol 

Plus liofilizowana żurawina do dekoracji



Przygotowanie :
Pulpę mango połączyć z 1/2 puszki mleczka kokosowego, pozostałą część rozmieszać z agarem. Następnie dodać sok z cytryny i limonki wraz z skórką. Całość gotować na małym ogniu przez około 4-5 minuty ciągle mieszając.
Spód i ranty wyłożyć ciastem, następnie wyłożyć ostudzoną masą mango.
Wierzch posypać liofilizowaną żurawiną, następnie schłodzić kilka godzin lodówce.
Szybko, zdrowo i smacznie 🙏😍
Smacznego 💚

Komentarze