Tarta mango z pianką limonkową

Tarta mango z pianką limonkową 💚

Zdecydowanie złapie za serce niejednego łasucha 💪








Uniwersalny spód jaglano-orzechowym 🙈

(Spód) :

  • 3/4 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka daktyli


Przygotowanie :

Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Suche składniki zmielić na mąkę, daktyle zmiksować na gładką masę, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dno i ranty blaszki wyłożyć papierem do pieczenia następnie ciastem.

Krem mango-cytryna :


  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 1 puszka pulpy mango (850 gramów bez dodatku cukru)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki agaru 
  • erytrol/ksylitol 


Pianka limonkowa :

  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • sok z 2 limonek
  • skórka z 1 limonki 
  • 1/2 lub 1/3 szklanki erytrolu
  • 1 1/2 łyżki agaru

ewentualnie śmietana fix 


Przygotowanie :

Pulpę mango połączyć z 1/2 puszki mleczka kokosowego, pozostałą część rozmieszać z agarem. Następnie dodać sok z cytryny, całość gotować na małym ogniu przez około 4-5 minuty.

Spód i ranty wyłożyć ciastem, następnie wyłożyć ostudzoną masą mango.

Do miski przełożyć stała część mleczka, pozostałą część zagotować z agarem i erytrolem.

Następnie dodać sok i skórkę z limonki, agar, całość zmiksować z mleczkiem kokosowym.

Na wystudzoną masę mango wylać piankę limonkową.


Smacznego 💚

Komentarze

Prześlij komentarz