Tarta mango z pianką limonkową 💚
Zdecydowanie złapie za serce niejednego łasucha 💪
Uniwersalny spód jaglano-orzechowym 🙈
(Spód) :
- 3/4 szklanki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki migdałów
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 1 szklanka daktyli
Przygotowanie :
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Suche składniki zmielić na mąkę, daktyle zmiksować na gładką masę, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dno i ranty blaszki wyłożyć papierem do pieczenia następnie ciastem.
Krem mango-cytryna :
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 puszka pulpy mango (850 gramów bez dodatku cukru)
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki agaru
- erytrol/ksylitol
Pianka limonkowa :
- 2 puszki mleczka kokosowego
- sok z 2 limonek
- skórka z 1 limonki
- 1/2 lub 1/3 szklanki erytrolu
- 1 1/2 łyżki agaru
ewentualnie śmietana fix
Przygotowanie :
Pulpę mango połączyć z 1/2 puszki mleczka kokosowego, pozostałą część rozmieszać z agarem. Następnie dodać sok z cytryny, całość gotować na małym ogniu przez około 4-5 minuty.
Spód i ranty wyłożyć ciastem, następnie wyłożyć ostudzoną masą mango.
Do miski przełożyć stała część mleczka, pozostałą część zagotować z agarem i erytrolem.
Następnie dodać sok i skórkę z limonki, agar, całość zmiksować z mleczkiem kokosowym.
Na wystudzoną masę mango wylać piankę limonkową.
Smacznego 💚
Jaka średnica formy?
OdpowiedzUsuń