Brukselka w sosie pomarańczowym z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Bardzo długi czas miną za kim na nowo zakochałem się w brukselce, która może i nie pozorna, ma ogromny potencjał. Jak już to ze mną bywa, wszelakie pomysły wpadają mi do głowy podczas biegania.
No i jest brukselka w sosie pomarańczowym z nutą świeżego imbiru, czosnku i wędzonego tofu.






Przepis :
  • 500 gramów brukselki
  • 1 kostka tofu 
  • 1 duża pomarańcza 
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ksylitolu 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz





Przygotowanie :
Do garnka z wodą wycisnąć sok z cytryny, zagotować wodę, następnie wrzucić brukselki i gotować około 3 minuty. Na patelni rozgrzać olej koksowy, czosnek, imbir drobno posiekać i zeszklić, następnie dodać brukselkę (przekrojoną na połówki) podsmażyć 2-3 minuty. Dodać sok z pomarańczy i ksylitol, całość dusić 4-5 minut. Między czasie pokrojone w kostkę tofu podsmażyć na oleju sezamowym z dodatkiem sezamu.
Całość połączyć i gotowe ! :) podawać np. z ryżem bastamti.


Komentarze