Witajcie Kochani 💚!
Piszę do Was po dość długiej przerwie, ostatnie miesiące okazały się bardzo intensywne i dość wymagające...ale wracam ! Obiecuję, że przepisy będą pojawiać się regularnie.
Dzisiejsza propozycja to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu jagielnik cytrynowo-jabłkowy.
Przepis na spód (tortownica średnicy 24 cm)
- 200 gramów płatków owsianych
- 200 gramów daktyli
- ekstrakt waniliowy
- odrobina mleka sojowego
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut następnie zmiksować na gładki krem.
Płatki owsiane zmiksować na mąkę, dodać daktyle, mleko i wanilię.
Krem jabłkowo-cytrynowy :
- 200 gramów kaszy jaglanej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1/3 mleka sojowego
- 2 cytryny (sok z 2 i skórka z jednej)
- 1 niepełna szklanka erytrolu
- 1 płaska łyżeczka agaru
- 5 średnich jabłek
- 1 łyżeczka agaru + 1/4 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 4-5 łyżek erytrolu
Przygotowanie :
Kaszę jaglaną przepłukać 2-3 razy, następnie zalać mleczkiem kokosowym, erytrolem , mlekiem rozmieszanym z agarem. Całość gotować do miękkości.
Całość zmiksować na gładki krem.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, zalać wodą z agarem, erytrolem i sokiem z cytryny, całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Spód tortownicy wyłożyć ciastem, następnie masą jabłkowo-cytrynową, wierzch wyłożyć agaretką jabłkową.
Smacznego 💚💚
Komentarze
Prześlij komentarz