Tarta cytrynowo-jabłkowa

 Witajcie Kochani 💚!

Piszę do Was po dość długiej przerwie, ostatnie miesiące okazały się bardzo intensywne i dość wymagające...ale wracam ! Obiecuję, że przepisy będą pojawiać się regularnie.

Dzisiejsza propozycja to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu jagielnik cytrynowo-jabłkowy.





Przepis na spód (tortownica średnicy 24 cm) 

  • 200 gramów płatków owsianych
  • 200 gramów daktyli 
  • ekstrakt waniliowy
  • odrobina mleka sojowego
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut następnie zmiksować na gładki krem.
Płatki owsiane zmiksować na mąkę, dodać daktyle, mleko i wanilię. 


Krem jabłkowo-cytrynowy :

  • 200 gramów kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/3 mleka sojowego
  • 2 cytryny (sok z 2 i skórka z jednej)
  • 1 niepełna szklanka erytrolu
  • 1 płaska łyżeczka agaru
  • 5 średnich jabłek
  • 1 łyżeczka agaru + 1/4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 4-5 łyżek erytrolu





Przygotowanie :
Kaszę jaglaną przepłukać 2-3 razy, następnie zalać mleczkiem kokosowym, erytrolem , mlekiem rozmieszanym z agarem. Całość gotować do miękkości.
Całość zmiksować na gładki krem.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, zalać wodą z agarem, erytrolem i sokiem z cytryny, całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

Spód tortownicy wyłożyć ciastem, następnie masą jabłkowo-cytrynową, wierzch wyłożyć agaretką jabłkową.
Smacznego 💚💚


Komentarze