niedziela, 15 maja 2016

Kluski owsiano-marchewkowe sosem z suszonych śliwek




Dzisiejsza propozycja na słodki obiad, deser i nie tylko.
Idealna alternatywa jako posiłek do pracy, szkoły, czy też drugie śniadanie.

Przepis na "Kluski owsiano-marchewkowe" :

  • 500 gramów marchewi
  • 200 gramów mąki owsianej
  • 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli
Przygotowanie :
1. Ugotować marchew do miękkości.
2. Ugotowaną marchew przecisnąć przez praskę.
3. Wsypać suche składniki na stolnicę wraz z przeciśniętą marchwią. Wyrobić cisto odchodzące od rąk,
4. Ciasto odłożyć na około 30 minut.
5. Z ciasta uformować kluski.
6, Gotować około 5 minut, do wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Sos z suszonych śliwek :
  • 20 suszonych śliwek
  • 200 ml ciepłej wody 
Przygotowanie :
1. Wsypać śliwki do garnka wraz z wodą, gotować około 5 minut do miękkości.
2. Rozgotowane śliwki dodatkowo zmiksować na gładką masę.

Smacznego 

8 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne musiały być, taki skład bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Zachęcam do wypróbowania, pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Przepis zapisałam, bo super te kluseczki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, jestem ciekawa smaku :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;). Zachęcam do wypróbowania ;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Około 40 sztuk, takich średniej wielkości :)

      Usuń