czwartek, 5 maja 2016

Kotleciki pietruszkowe z cieciorki




Natka pietruszki -  kto jej nie kocha. Jej aromat, intensywny smak i zapach , czego chcieć więcej ?
W dzisiejszym poście przedstawię pomysł na wykorzystanie jej w "Kotlecikach" w połączeniu z cieciorką. Przepis bardzo szybki, a jak, że pyszny i zdrowy.

PORADA :
Ugotuj całe opakowanie ciecierzycy, zaoszczędzisz czas, a także zmniejszysz zużycie gazu. Ciecierzycę przed ugotowaniem namocz  przez noc z sodą oczyszczoną, a następnie gotuj do miękkości. Podziel na porcję (np. po 150 gramów) i zamroź.

PRZEPIS :

  • 150 gramów ugotowanej cieciorki
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 30 gramów otrąb pszennych/orkiszowych
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 kopiata łyżka mąki owsianej
  • odrobina sody oczyszczonej
  • przyprawy pieprz (sól jeżeli stosujecie - proponuję sól himalajską)


PRZYGOTOWANIE :
1. Wrzuć do rączki blendera rozdrobioną cieciorkę, dodaj posiekaną natkę, otręby, len, mąkę, sodę i ulubione przyprawy.
2. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy z odrobiną wody (w razie zbyt rzadkiej masy , dodaj mąkę).
3. Smaż na suchej patelni naleśnikowej po obu stronach na najmniejszym gazie, aż do zarumienienia.

Smacznego !

2 komentarze: