Natka pietruszki - kto jej nie kocha. Jej aromat, intensywny smak i zapach , czego chcieć więcej ?
W dzisiejszym poście przedstawię pomysł na wykorzystanie jej w "Kotlecikach" w połączeniu z cieciorką. Przepis bardzo szybki, a jak, że pyszny i zdrowy.
PORADA :
Ugotuj całe opakowanie ciecierzycy, zaoszczędzisz czas, a także zmniejszysz zużycie gazu. Ciecierzycę przed ugotowaniem namocz przez noc z sodą oczyszczoną, a następnie gotuj do miękkości. Podziel na porcję (np. po 150 gramów) i zamroź.
PRZEPIS :
- 150 gramów ugotowanej cieciorki
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 30 gramów otrąb pszennych/orkiszowych
- 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
- 1 kopiata łyżka mąki owsianej
- odrobina sody oczyszczonej
- przyprawy pieprz (sól jeżeli stosujecie - proponuję sól himalajską)
PRZYGOTOWANIE :
1. Wrzuć do rączki blendera rozdrobioną cieciorkę, dodaj posiekaną natkę, otręby, len, mąkę, sodę i ulubione przyprawy.
2. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy z odrobiną wody (w razie zbyt rzadkiej masy , dodaj mąkę).
3. Smaż na suchej patelni naleśnikowej po obu stronach na najmniejszym gazie, aż do zarumienienia.
Smacznego !
super :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Pozdrawiam :)
Usuń