piątek, 3 czerwca 2016

Chlebek bananowy z wiśniami









Dojrzałe banany, płatki owsiane i wiśnie, to idealne połączenie i tak powstał "Chlebek bananowy z wiśniami". Przepis bardzo szybki, zdrowy i pyszny, a przy okazji możemy dowolnie dobierać dodatki. Zamiast wiśni można użyć truskawek, borówek czy słodkich czereśni.
"Chlebek bananowy z wiśniami" idealnie sprawdzi się jako śniadanie, posiłek do szkoły, pracy czy też jako zdrowe ciasto do popołudniowej kawy.




Przepis :
  • 300 gramów mąki owsianej 
  • 5 średniej wielkości dojrzałych bananów 
  • 300 gramów wiśni (truskawek,czereśni lub innych ulubionych owoców)
  • 2 stołowe łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • ekstrakt waniliowy
  • słodzidło
Przygotowanie :
1. Banany obrać z skórki pokroić na kawałki i zmiksować wraz z mlekiem roślinnym i lnem na gładką masę.
2. Do miski z mąką, proszkiem, słodzidłem, ekstraktem i wiśniami wlać zmiksowaną bananową masę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gęstsza.
3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
4. Ciasto piec w 180 stopniach C. przez około 60 minut (do suchego patyczka).
5. Chlebek idealnie komponuje się z musem z wiśni, czereśni czy też truskawek.

Smacznego !

Czas przygotowania : 20 minut
Czas pieczenia : około 60 minut 


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam chlebek bananowy, ale nie robiłam jeszcze z dodatkiem owoców. Chętnie się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie. Bardzo ciekawy smak, a połączenie bananów i wiśni czy truskawek to nieba.
      Można użyć jagód, borówek, ale cena jest zbyt wysoka jak na razie.
      Pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń
  2. Czy można jakoś pominąć len mielony?

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuję dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 małego banana :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń