"Chlebek bananowy z wiśniami" idealnie sprawdzi się jako śniadanie, posiłek do szkoły, pracy czy też jako zdrowe ciasto do popołudniowej kawy.
Przepis :
- 300 gramów mąki owsianej
- 5 średniej wielkości dojrzałych bananów
- 300 gramów wiśni (truskawek,czereśni lub innych ulubionych owoców)
- 2 stołowe łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- ekstrakt waniliowy
- słodzidło
Przygotowanie :
1. Banany obrać z skórki pokroić na kawałki i zmiksować wraz z mlekiem roślinnym i lnem na gładką masę.
2. Do miski z mąką, proszkiem, słodzidłem, ekstraktem i wiśniami wlać zmiksowaną bananową masę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gęstsza.
3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
4. Ciasto piec w 180 stopniach C. przez około 60 minut (do suchego patyczka).
5. Chlebek idealnie komponuje się z musem z wiśni, czereśni czy też truskawek.
Smacznego !
Czas przygotowania : 20 minut
Czas pieczenia : około 60 minut
Idealny po bieganiu:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńJest siła, jest moc!
OdpowiedzUsuńTak jest :)
UsuńUwielbiam chlebek bananowy, ale nie robiłam jeszcze z dodatkiem owoców. Chętnie się zainspiruję :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie. Bardzo ciekawy smak, a połączenie bananów i wiśni czy truskawek to nieba.
UsuńMożna użyć jagód, borówek, ale cena jest zbyt wysoka jak na razie.
Pozdrawiam Piotrek :)
Czy można jakoś pominąć len mielony?
OdpowiedzUsuńProponuję dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 małego banana :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń