niedziela, 26 czerwca 2016

"Drożdżowe racuchy jak u babci"



Wszystkim nam słowo "racuchy" kojarzą się z dzieciństwem, ten niezwykły smak zostaje na lata.
Dzisiejsza propozycja to powrót do tamtych lat.



Przepis :

  • 100 gramów mąki owsianej
  • 50 gramów otrąb (można je zastąpić mąką)
  • 10 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 1 duże jabłko (około 300 gramów)
  • 1/2 łyżeczki cukru koksowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • cynamon, kardamon (ilość według smaku)
  • 3-4 zmielone goździki
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie :
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem połączyć z mlekiem dodać 1 łyżkę mąki, odłożyć na 5-10 minut do wyrośnięcia.
2. Jabłko umyć, zetrzeć na grubych oczkach.
3. Suche składniki połączyć ze sobą, dodać rozczyn i starte jabłko. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na około 30 minut.
4. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
5. Podawać z ulubionym dżemem lub świeżymi owocami.

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Muszę powiedzieć, że są pyszne <3
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  2. jestem zakochana w każdym kwiatku, który tworzysz na swoich placuszkach i innych daniach! cudowne <3 a do tego smak pewnie nie do zastąpienia :D nie ma to jak owsiane placki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, jest mi ogromnie miło.
      W wolnym czasie zachęcam do wypróbowania przepisu.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  3. Jaka piekna róża z truskawek! Normalnie szczęka mi spadła do ziemi. Cudowna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ! :)
      Pozdrawiam Piotrek

      Usuń