Wszystkim nam słowo "racuchy" kojarzą się z dzieciństwem, ten niezwykły smak zostaje na lata.
Dzisiejsza propozycja to powrót do tamtych lat.
Przepis :
- 100 gramów mąki owsianej
- 50 gramów otrąb (można je zastąpić mąką)
- 10 gramów drożdży
- 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 duże jabłko (około 300 gramów)
- 1/2 łyżeczki cukru koksowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- cynamon, kardamon (ilość według smaku)
- 3-4 zmielone goździki
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie :
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem połączyć z mlekiem dodać 1 łyżkę mąki, odłożyć na 5-10 minut do wyrośnięcia.
2. Jabłko umyć, zetrzeć na grubych oczkach.
3. Suche składniki połączyć ze sobą, dodać rozczyn i starte jabłko. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na około 30 minut.
4. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
5. Podawać z ulubionym dżemem lub świeżymi owocami.
Smacznego !
Mniammm!
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć, że są pyszne <3
UsuńPozdrawiam, Piotrek :)
jestem zakochana w każdym kwiatku, który tworzysz na swoich placuszkach i innych daniach! cudowne <3 a do tego smak pewnie nie do zastąpienia :D nie ma to jak owsiane placki :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, jest mi ogromnie miło.
UsuńW wolnym czasie zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pozdrawiam, Piotrek :)
Jaka piekna róża z truskawek! Normalnie szczęka mi spadła do ziemi. Cudowna!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ! :)
UsuńPozdrawiam Piotrek