środa, 13 lipca 2016

Placuszki pomidorowe z tofu



W dzisiejszym przepisie królować będzie tofu, tworząc "serowe" placuszki, które idealnie sprawdzą się na obiad czy też jako wytrawne śniadanie. Połączenie tofu z świeżą bazylią i pomidorem "malinowym" to raj dla naszych kubków smakowych. Przepis bardzo szybki, ale jakże smaczny i zdrowy.



Przepis :
  • 1 kostka tofu z bazylią (180 gramów)
  • 1 spora garść świeżych liści bazylii
  • 1 mała cebula
  • 50 gramów mąki owsianej
  • 20 gramów otrąb żytnich/orkiszowych
  • 1 dojrzała "malinówka"
  • szczypta soli 
  • przyprawy (papryka słodka, papryka wędzona, pieprz ziołowy, bazylia suszona)
Przygotowanie :
1. Cebule wraz z pomidorem "malinowym" obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
2. Do stopki blendera wrzucić pokrojoną cebulę, pomidor, tofu i liście świeżej bazylii. Wszystkie składniki zmiksować na bardzo gładką masę.
3. Suche składniki połączyć ze sobą, wlać zmiksowaną wcześniej masę i dokładnie wymieszać do jej zgęstnienia.
4. Smażyć po obu stronach do zarumienienia (w przypadku braku patelni teflonowej do smażenia użyć niewielkiej ilości oleju kokosowego).
5. Placuszki podawać z świeżym pomidorem, domowym sosem pomidorowym lub płatkami drożdżowymi.

Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. Kolejny przepis, którego muszę spróbować. Zostanę tu chyba na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi ogromnie miło.
      Zachęcam do wypróbowania przepisu, prosty i naprawdę smaczny.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
    2. Jest mi ogromnie miło.
      Zachęcam do wypróbowania przepisu, prosty i naprawdę smaczny.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń