środa, 6 lipca 2016

Szybkie ciasto porzeczkowe


Kolejna propozycja na bardzo szybki, zdrowy deser. Wystarczy jedyne 15 minut do wykonania tego ciasto. W dzisiejszym deserze wykorzystam sezonową Czarną porzeczkę (Ribes nigrum), jej owoce to skarbnica witaminy C, zapobiegają chorobom nowotworowym, stabilizują  poziom krwi, a także hamują rozwój miażdżycy.




Przepis :

  • 2 szklanki mąki owsianej (około 220 gramów)
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 500 gramów oczyszczonych owoców czarnej porzeczki (450 gramów do ciasta + 50 gramów na wierzch )
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubione słodzidło (sprawdzi się syrop z agawy, daktylowy czy też cukier kokosowy), ilość musi być dostosowana do gustu ze względu na gorzkawy posmak owoców porzeczki
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie :
1. Mleko wlać do stopki blendera, wsypać oczyszczone porzeczki (pozostawiając dwie garście w całości) i zmiksować na gładką masę.
2. Do miski wsypać i dokładnie wymieszać mąkę owsianą z lnem, proszkiem, słodzidłem i solą.
3. Do miski z suchymi składnikami wsypać pozostałą cześć porzeczek i wlać mus. Wszystko dokładnie wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Tortownice (u mnie średnicy około 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec 55-60 minut w 180 stopniach C.
6. Ciasto podawać z domowym dżemem porzeczkowym.

Smacznego !


12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję !
      Pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń
  2. Kolor i konsystencja robią wrażenie 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Konsystencja jest naprawdę bardzo fajna, zachęcam do wypróbowania.
      Pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń
  3. Wygląda pięknie, uwielbiam takie ciemne ciasta o intensywnym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję !
      Ja również kocham takie intensywne kolory w deserach
      Pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń
  4. świetny kolorek wychodzi! uczta dla podniebienia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor wyszedł naprawdę cudowny
      W smaku niebo, zachęcam do wypróbowania. Jest to naprawdę szybkie ciasto.
      Pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń