Kolejna propozycja na bardzo szybki, zdrowy deser. Wystarczy jedyne 15 minut do wykonania tego ciasto. W dzisiejszym deserze wykorzystam sezonową Czarną porzeczkę (Ribes nigrum), jej owoce to skarbnica witaminy C, zapobiegają chorobom nowotworowym, stabilizują poziom krwi, a także hamują rozwój miażdżycy.
Przepis :
- 2 szklanki mąki owsianej (około 220 gramów)
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 500 gramów oczyszczonych owoców czarnej porzeczki (450 gramów do ciasta + 50 gramów na wierzch )
- 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubione słodzidło (sprawdzi się syrop z agawy, daktylowy czy też cukier kokosowy), ilość musi być dostosowana do gustu ze względu na gorzkawy posmak owoców porzeczki
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie :
1. Mleko wlać do stopki blendera, wsypać oczyszczone porzeczki (pozostawiając dwie garście w całości) i zmiksować na gładką masę.
2. Do miski wsypać i dokładnie wymieszać mąkę owsianą z lnem, proszkiem, słodzidłem i solą.
3. Do miski z suchymi składnikami wsypać pozostałą cześć porzeczek i wlać mus. Wszystko dokładnie wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Tortownice (u mnie średnicy około 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec 55-60 minut w 180 stopniach C.
6. Ciasto podawać z domowym dżemem porzeczkowym.
Smacznego !
Bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję !
UsuńPozdrawiam Piotrek :)
Kolor i konsystencja robią wrażenie 😍
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Konsystencja jest naprawdę bardzo fajna, zachęcam do wypróbowania.
UsuńPozdrawiam Piotrek :)
Cudne.
OdpowiedzUsuńDziękuję !
UsuńPozdrawiam Piotrek :)
Wygląda pięknie, uwielbiam takie ciemne ciasta o intensywnym kolorze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !
UsuńJa również kocham takie intensywne kolory w deserach
Pozdrawiam Piotrek :)
świetny kolorek wychodzi! uczta dla podniebienia :-)
OdpowiedzUsuńKolor wyszedł naprawdę cudowny
UsuńW smaku niebo, zachęcam do wypróbowania. Jest to naprawdę szybkie ciasto.
Pozdrawiam Piotrek :)
Piękny kolor !
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
OdpowiedzUsuń