piątek, 16 września 2016

Brownie dyniowo-kakaowe

Wszyscy żyjemy sezonem dyniowym. W dzisiejszym poście chce podzielić się z Wami propozycją na wykorzystanie dyni na słodko. Ciasto niezwykle szybkie, zdrowe i naprawdę smaczne. Idealne na wieczory przy ulubionej książce, posiłek do szkoły, pracy czy też śniadania.




Przepis :
  • 600 gramów puree z dyni hokkaido
  • 200 gramów mąki owsianej
  • 2 płaskie łyżki lnu mielonego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 20 gramów kakao
  • 10 gramów zmielonych ziaren kakaowca
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione słodzidło 




Przygotowanie :
1. Dynię pokroić na kawałki, pozbawić nasion. Piec w piekarniku około godziny w 200 stopniach (do momentu, aż zmiękną).
2. Len wsypać do miski wraz z 3 łyżkami mleka roślinnego, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 10 minut.
3. Upieczoną dynię zmiksować na puree z resztą mleka roślinnego.
4. Suche składniki wsypać do miski, dokładnie wymieszać, połączyć z puree z dyni i wegańskim jajem.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia .
6. Piec około 60 minut w 180 stopniach C.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. A jakie to jest wegańskie jajo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie lnu mielonego z wodą i odstawienie na kilka minut (to jest tak zwane wegańskie jajo).
      Pozdrawiam, Piotrek ;)

      Usuń
  2. Proszę powiedz mi czy jak użyję karobu, to tez będzie ok? I ile łyżek dać? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak. Myślę, że około 40 gramów będzie odpowiednią ilością.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń