Wszyscy żyjemy sezonem dyniowym. W dzisiejszym poście chce podzielić się z Wami propozycją na wykorzystanie dyni na słodko. Ciasto niezwykle szybkie, zdrowe i naprawdę smaczne. Idealne na wieczory przy ulubionej książce, posiłek do szkoły, pracy czy też śniadania.
Przepis :
- 600 gramów puree z dyni hokkaido
- 200 gramów mąki owsianej
- 2 płaskie łyżki lnu mielonego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 20 gramów kakao
- 10 gramów zmielonych ziaren kakaowca
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione słodzidło
Przygotowanie :
1. Dynię pokroić na kawałki, pozbawić nasion. Piec w piekarniku około godziny w 200 stopniach (do momentu, aż zmiękną).
2. Len wsypać do miski wraz z 3 łyżkami mleka roślinnego, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 10 minut.
3. Upieczoną dynię zmiksować na puree z resztą mleka roślinnego.
4. Suche składniki wsypać do miski, dokładnie wymieszać, połączyć z puree z dyni i wegańskim jajem.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia .
6. Piec około 60 minut w 180 stopniach C.
Smacznego !
A jakie to jest wegańskie jajo?
OdpowiedzUsuńPołączenie lnu mielonego z wodą i odstawienie na kilka minut (to jest tak zwane wegańskie jajo).
UsuńPozdrawiam, Piotrek ;)
Proszę powiedz mi czy jak użyję karobu, to tez będzie ok? I ile łyżek dać? Dziękuję
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak. Myślę, że około 40 gramów będzie odpowiednią ilością.
UsuńPozdrawiam, Piotrek :)