czwartek, 8 września 2016

Placuszki kalafiorowo-kawowe

 "Placuszki kalafiorowo-kawowe" to kolejna propozycja śniadaniowa z wykorzystaniem warzywa jakim jest kalafior.





Przepis :

  • 300 gramów puree z kalafiora*
  • 100 gramów mąki owsianej
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego/wody
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 2 spore łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodzidło
* Kalafior ugotować do miękkości, zmiksować na gładką masę



Przygotowanie :
1. Ugotowany kalafior zmiksować z mlekiem na puree.
2. Do miski wsypać suche składniki dokładnie wymieszać, dodać puree z kalafiora mieszać do zgęstnienia masy.
3. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
4. Podawać z dżemem malinowym.

Smacznego !



5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zachęcam do wypróbowania.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  2. Ja ostatnio zrobiłam czekoladowy budyń z kalafiora i był pyszny także potrafię sobie wyobrazić takie placuszki na śniadanie. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy raz zakombinować i chce się więcej. Kalafior to naprawdę warzywo o dużych możliwościach.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  3. O rany... Jak paczam na to zdj, mam ochotę się na nie rzucić ����

    OdpowiedzUsuń