Szybki przepis na zdrowy deser, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut.
Bez zbędnych cukrów, tłuszczy - samo zdrowie !
Maliny to bogactwo przede wszystkim witamin (B1, B2, B6, E, C) jak i soli mineralnych (wapń, żelazo, potas i magnez), dlatego sięgajmy po nie bardzo często.
Przepis :
Bez zbędnych cukrów, tłuszczy - samo zdrowie !
Maliny to bogactwo przede wszystkim witamin (B1, B2, B6, E, C) jak i soli mineralnych (wapń, żelazo, potas i magnez), dlatego sięgajmy po nie bardzo często.
Przepis :
- 100 gramów mąki owsianej
- 100 gramów mąki sojowej
- 1/3 szklanki soku malinowego (najlepiej własnej produkcji na ksylitolu zamiast cukru)
- 500 gramów malin
- 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
- ulubione słodzidło
Przygotowanie :
1. Przygotować "wegańskie jajo" len mielony połączyć z 4 łyżkami soku malinowego odstawić na około 10 minut do lodówki.
2. Maliny podzielić na dwie części. Pierwszą cześć zmiksować na gładką masę, drugą pozostawić w całości.
3. Wszystkie suche składniki połączyć razem, wlać resztę soku malinowego, całe i zmiksowane maliny na końcu dodać szybciej przygotowane "wegańskie jajo". Wszystko dokładnie wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka
Smacznego !
Czy można jakoś zastąpić mąkę sojową? :)
OdpowiedzUsuńJasne :), sprawdzi się każda :)
UsuńPozdrawiam Piotrek :)
wygląda smacznie
OdpowiedzUsuń