sobota, 17 września 2016

Tofurnik batatowo-piernikowy

Jesień zbliża się nieuchronnie, dlatego dzisiejsza propozycja jest w bardziej jesiennym klimacie.
"Tofurnik batatowo-piernikowy " idealnie sprawdzi się na chłodne poranki, deser do popołudniowej kawy czy posiłek do lunch box'a.




Przepis :
  • kostka tofu naturalnego (250 gramów)
  • puree z 4 średniej wielkości batatów
  • 100 gramów mąki owsianej/sojowej
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 kopiata łyżka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione słodzidło 


Przygotowanie :
1. Umyć bataty, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku około 1 godziny, aż zmiękną.
2. 1 łyżkę lnu mielonego połączyć z 1/3 szklanki mleka, dokładnie wymieszać tak by powstało "wegańskie jajo". Odstawić do lodówki na około 10 minut.
3. Tofu rozdrobnić widelcem, połączyć z sokiem z cytryny zmiksować na gładką masę.
4. Bataty obrać ze skórki następnie rozdrobnić widelcem, zmiksować na gładką masę wraz z tofu.
5. Do zmiksowanej masy dodać resztę suchych składników, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać  "wegańskie jajo", wszystko dokładnie wymieszać.
6. Formę wyłożyć folią aluminiową.
7. Piec około 55-60 minut w 180 stopniach C.
8. Kroić dopiero po wystygnięciu !

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Czuć już jesień w tym tofurniku :)
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuć, czuć.
      Chętnie odwiedzę bloga, pozdrawiam :)

      Usuń