Jesień zbliża się nieuchronnie, dlatego dzisiejsza propozycja jest w bardziej jesiennym klimacie.
"Tofurnik batatowo-piernikowy " idealnie sprawdzi się na chłodne poranki, deser do popołudniowej kawy czy posiłek do lunch box'a.
Przepis :
- kostka tofu naturalnego (250 gramów)
- puree z 4 średniej wielkości batatów
- 100 gramów mąki owsianej/sojowej
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 kopiata łyżka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione słodzidło
Przygotowanie :
1. Umyć bataty, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku około 1 godziny, aż zmiękną.
2. 1 łyżkę lnu mielonego połączyć z 1/3 szklanki mleka, dokładnie wymieszać tak by powstało "wegańskie jajo". Odstawić do lodówki na około 10 minut.
3. Tofu rozdrobnić widelcem, połączyć z sokiem z cytryny zmiksować na gładką masę.
4. Bataty obrać ze skórki następnie rozdrobnić widelcem, zmiksować na gładką masę wraz z tofu.
5. Do zmiksowanej masy dodać resztę suchych składników, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać "wegańskie jajo", wszystko dokładnie wymieszać.
6. Formę wyłożyć folią aluminiową.
7. Piec około 55-60 minut w 180 stopniach C.
8. Kroić dopiero po wystygnięciu !
Smacznego !
Czuć już jesień w tym tofurniku :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com :)
Czuć, czuć.
UsuńChętnie odwiedzę bloga, pozdrawiam :)