"Leczo po mojemu" to propozycja obiadowa, która idealnie sprawdzi się w te chłodne, jesienne dni.
Szybki, zdrowy i jednogarnkowy obiad, podbił moje kubki smakowe.
Przepis :
Przygotowanie :
Szybki, zdrowy i jednogarnkowy obiad, podbił moje kubki smakowe.
Przepis :
- 1 duża cukinia
- 3 papryki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 300 gramów pieczarek
- 200 gramów czerwonej soczewicy
- 100 gramów kaszy gryczanej
- kostka tofu z bazylią (180 gramów)
- 1 litr wody/bulionu warzywnego
- 1 pęczek natki pietruszki/koperku
- sól himalajska
- przyprawy : bazylia, papryka słodka, papryka wędzona, czubryca zielona, pieprz cayenne, chilli, czosnek granulowany (ilość przypraw uzależniona jest od smaku)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie :
1. Warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Cukinie, pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki,cebulę, paprykę i pieczarki posiekać w kostkę.
2. Posiekaną cebulę zarumienić na oleju kokosowym, zalać wodą/bulionem oraz passatą pomidorową. Wrzucić posiekane warzywa, kaszę i soczewicę. Wszystko gotować na mały ogniu około 20-30 minut (do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie). Na samym końcu dodać pokrojone tofu, natkę pietruszki.
3. Przyozdobić pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, natką pietruszki.
Smacznego !
Uwielbiam takie mieszanki i sama często robię podobne - warzywa z kaszą to chyba najlepszy obiad :D
OdpowiedzUsuńTakie spontaniczne połączenia są najlepsze :)
Usuń