czwartek, 3 listopada 2016

"Leczo po mojemu"

"Leczo po mojemu" to propozycja obiadowa, która idealnie sprawdzi się w te chłodne, jesienne dni.
Szybki, zdrowy i jednogarnkowy obiad, podbił moje kubki smakowe.








Przepis :
  • 1 duża cukinia
  • 3 papryki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 300 gramów pieczarek
  • 200 gramów czerwonej soczewicy
  • 100 gramów kaszy gryczanej
  • kostka tofu z bazylią (180 gramów)
  • 1 litr wody/bulionu warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki/koperku
  • sól himalajska
  • przyprawy : bazylia, papryka słodka, papryka wędzona, czubryca zielona, pieprz cayenne, chilli, czosnek granulowany (ilość przypraw uzależniona jest od smaku)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie :
1. Warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Cukinie, pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki,cebulę, paprykę i pieczarki posiekać w kostkę.
2. Posiekaną cebulę zarumienić na oleju kokosowym, zalać wodą/bulionem oraz passatą pomidorową. Wrzucić posiekane warzywa, kaszę i soczewicę. Wszystko gotować na mały ogniu około 20-30 minut (do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie). Na samym końcu dodać pokrojone tofu, natkę pietruszki.
3. Przyozdobić pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, natką pietruszki.


Smacznego !


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie mieszanki i sama często robię podobne - warzywa z kaszą to chyba najlepszy obiad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie spontaniczne połączenia są najlepsze :)

      Usuń