sobota, 26 listopada 2016

Tofucznica dyniowa z fasolką szparagową

Tęsknisz za tradycyjną jajecznicą ? Dieta roślinna nie zabierze Ci tego smaku dzięki użyciu "czarnej soli kala namak". "Tofucznica dyniowa z fasolką szparagową" to idealna propozycja na pożywne śniadanie, posiłek do lunch box'a czy też kolację.




Przepis :

  • 1 kostka tofu naturalnego (180 gramów)
  • 100 gramów puree z dyni
  • 150 gramów mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oleju koksowego
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta słodkiej papryki, imbiru
  • garść świeżych liści sałaty
Przygotowanie :
1. Tofu odsączyć z nadmiaru wody, rozkruszyć je w palcach.
2. Na oleju podsmażyć rozgniecione dwa ząbki czosnku, wsypać fasolkę szparagową, puree z dyni, rozgniecione tofu wraz z przyprawami i natką pietruszki.
3. Smażyć na mały ogniu do momentu odparowania nadmiaru wody (u mnie trwało to około 6-7 minut).
4. Tofucznice podawać z świeżymi liśćmi sałaty. 

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Dyniowej jeszcze nie jadłam ;) Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Martyno zachęcam serdecznie do wypróbowania :)
      Pozdrawiam, Piotrek !

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja również :)
      To wydanie wydaje mi się trochę inne niż standardowe przepisy :)
      Pozdrawiam Piotrek !

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam! Nie jestem wege, ale dlaczego by nie spróbować? https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/26/komosa-ryzowa-z-indykiem-i-brokulem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie nie trzeba być wege, by próbować nowych smaków i poznawać nowości. Zachęcam do wypróbowania :)
      Pozdrawiam Piotrek !

      Usuń