Tęsknisz za tradycyjną jajecznicą ? Dieta roślinna nie zabierze Ci tego smaku dzięki użyciu "czarnej soli kala namak". "Tofucznica dyniowa z fasolką szparagową" to idealna propozycja na pożywne śniadanie, posiłek do lunch box'a czy też kolację.
Przepis :
Przepis :
- 1 kostka tofu naturalnego (180 gramów)
- 100 gramów puree z dyni
- 150 gramów mrożonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki oleju koksowego
- 1/2 łyżeczki czarnej soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta słodkiej papryki, imbiru
- garść świeżych liści sałaty
Przygotowanie :
1. Tofu odsączyć z nadmiaru wody, rozkruszyć je w palcach.
2. Na oleju podsmażyć rozgniecione dwa ząbki czosnku, wsypać fasolkę szparagową, puree z dyni, rozgniecione tofu wraz z przyprawami i natką pietruszki.
3. Smażyć na mały ogniu do momentu odparowania nadmiaru wody (u mnie trwało to około 6-7 minut).
4. Tofucznice podawać z świeżymi liśćmi sałaty.
Smacznego !
Dyniowej jeszcze nie jadłam ;) Pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMartyno zachęcam serdecznie do wypróbowania :)
Pozdrawiam, Piotrek !
Uwielbiam tofucznice :D
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTo wydanie wydaje mi się trochę inne niż standardowe przepisy :)
Pozdrawiam Piotrek !
Nigdy nie jadłam! Nie jestem wege, ale dlaczego by nie spróbować? https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/26/komosa-ryzowa-z-indykiem-i-brokulem/
OdpowiedzUsuńDokładnie nie trzeba być wege, by próbować nowych smaków i poznawać nowości. Zachęcam do wypróbowania :)
UsuńPozdrawiam Piotrek !