wtorek, 27 grudnia 2016

Sałatka jarzynowa z sosem ziemniaczano-ziołowym

Oto moja interpretacja słynne sałatki jarzynowej. Moja wersja to Sałatka jarzynowa z sosem ziemniaczano-ziołowym bez zbędnych dodatków.
Sałatka idealnie sprawdzi się na Sylwestrowym stole !



Przepis :
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy słodkiej
  • 1 średniej wielkości cebula (około 100 gramów)
  • 1 średniej wielkości seler
  • 4 sporej wielkości marchewki
  • 2-3 sporej wielkości pietruszki
  • 2 papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
Sos :
  • 2 spore ziemniaki
  • 3-4 łyżki mleka sojowego
  • 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1-2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka bazylii, oregano, majeranku, ziół prowansalskich
  • dodatkowo papryka słodka, czosnek granulowany, papryka wędzona
  • sól
  • pieprz ziołowy


Przygotowanie :
1. Jarzyny dokładnie umyć. Gotować w dużym garnku do miękkości.
2. Ugotowane jarzyny wystudzić, obrać ze skórki, posiekać w drobną kostkę (oprócz ziemniaków).
3. Fasole odcedzić i wypłukać z zalewy, kukurydze odcedzić.
4. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, zmiksować z resztą składników na gładką masę.
5. Posiekane warzywa połączyć z resztą składników i szybciej przygotowanym sosem.



Smacznego !


2 komentarze:

  1. przepyszna i kolorowa mieszanka warzyw - takie sałatki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warta zachodu :)
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń