Świąteczny bigos

Jak dla mnie takiego bigosu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Aromatyczny i wyrazisty w smaku idealnie sprawdzi się jako jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw.



Przepis :
  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 100 gramów czerwonej soczewicy/łuskanego grochu
  • 250 gramów mrożonego groszku
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy 
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 5 sztuk liści laurowych
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • garść pokrojonych suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego/wody + 1/2 litr wody do kapusty kiszonej
Przyprawy (ilość przypraw opcjonalnie) :
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kurkuma
  • sól himalajska
  • szczypta chili, oregano, majeranku




Przygotowanie :
1. Ziemniaki, marchew, cebule obrać pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Zalać wodą/bulionem warzywnym, wrzucić pokrojoną marchew, ziemniaki - gotować na małym ogniu. Po upływie 15-20 minut wrzucić czerwoną soczewicę, kukurydzę wraz z mrożonym groszkiem (gotować do miękkości).
2. Kapustę kiszoną zalać 1/2 litra wody dusić na małym ogniu wraz z posiekanymi i namoczonymi przez noc grzybami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, goździkami i śliwkami suszonymi.
3. Do gotującej się kapusty wlać bulion z pozostałą resztą składników wraz z przyprawami.
4. Gotować na małym ogniu przez godzinę następnie dobrze schłodzić, gotować przez następną godzinę. Ostawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
5. Następnego dnia gotować jeszcze przez godzinę.
6. Najlepiej smakuje następnego dnia po kolejnym gotowaniu.




Podzielcie się ze mną swoją opinią w komentarzu lub pod zdjęciem na instagram'ie.



Smacznego !


Komentarze

  1. Nigdy nie przepadałam za bigosem, ale chetnie spróbowałabym Twojej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis ale ja zawsze dodaje troszkę wytrawnego wina dla podkreślenia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Przy okazji spróbuję z winem.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń

Prześlij komentarz