"Brownie kasztanowo-czekoladowe z kremem waniliowym" to propozycja na zdrowe ciasto, które smakiem przypomina mi moją ukochaną wuzetke.
Ciasto idealnie sprawdzi się jako tort, posiłek do pracy, szkoły czy też śniadanie "na bogato"- bo dlaczego nie rozpieszczać się z samego rana ?
Przepis :
Ciasto idealnie sprawdzi się jako tort, posiłek do pracy, szkoły czy też śniadanie "na bogato"- bo dlaczego nie rozpieszczać się z samego rana ?
Przepis :
- 500 gramów ugotowanej czarnej/czerwonej fasoli (2 puszki)
- 300 gramów miąższu z upieczonych kasztanów
- 400 gramów jogurtu sojowego
- 50 gramów kakao
- 40 gramów mąki kokosowej
- 50 gramów dżemu malinowego
- 20 gramów lnu mielonego odtłuszczonego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 gramów ksylitolu (ilość dostosować do własnego smaku)/100-150 gramów daktyli lub inne ulubione słodzidło.
Krem :
- 100 gramów suchej kaszy jaglanej
- 200 gramów jogurtu sojowego
- 1 łyżka agar-agar
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 gramów nasion chia
- ksylitol do słodkości
Przygotowanie :
1. Daktyle namoczyć około 15 minut w ciepłej wodzie, zmiksować na gładką masę.
Fasolę, kasztanu zalać jogurtem sojowym, zmiksować na gładką masę.
2. Suche składniki połączyć, dokładnie wymieszać. Przesypać do zmiksowanej fasoli, kasztanów, daktyli i dżemu. Wszystko dokładnie zmiksować, aż masa stanie się jednolita i gęsta .
3. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut.
4. Kaszę jaglaną lekko podprażyć na suchej patelni, przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Gotować do miękkości, następnie wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego, wsypać agar agar, gotować na małym, aż masa stanie się gęsta.
Ugotowaną i lekko wystudzoną kaszę z agar-agar przesypać do miski zmiksować z jogurtem sojowym, ekstraktem i ksylitolem. Odstawić do zgęstnienia.
5. Wystudzone ciasto wyłożyć kremem, posypać wiórkami startej gorzkiej czekolady.
Smacznego !
Wygląda jak milion dolarów:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Pozdrawiam ! :)
UsuńTen tort wygląda pięknie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam ! :)
UsuńMega interesujące składniki, na pewno razem smakują nieziemsko! <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania :)
UsuńPozdrawiam ! :)
Arcydzieło chłopaku <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję <3
UsuńPozdrawiam !