Brownie kasztanowo-czekoladowe z kremem waniliowym

"Brownie kasztanowo-czekoladowe z kremem waniliowym" to propozycja na zdrowe ciasto, które smakiem przypomina mi moją ukochaną wuzetke.
Ciasto idealnie sprawdzi się jako tort, posiłek do pracy, szkoły czy też śniadanie "na bogato"- bo dlaczego nie rozpieszczać się z samego rana ?




Przepis :
  • 500 gramów ugotowanej czarnej/czerwonej fasoli (2 puszki)
  • 300 gramów miąższu z upieczonych kasztanów
  • 400 gramów jogurtu sojowego
  • 50 gramów kakao
  • 40 gramów mąki kokosowej
  • 50 gramów dżemu malinowego
  • 20 gramów lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 gramów ksylitolu (ilość dostosować do własnego smaku)/100-150 gramów daktyli lub inne ulubione słodzidło. 



Krem :
  • 100 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 200 gramów jogurtu sojowego
  • 1 łyżka agar-agar
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 10 gramów nasion chia
  • ksylitol do słodkości



Przygotowanie :
1. Daktyle namoczyć około 15 minut w ciepłej wodzie, zmiksować na gładką masę.
Fasolę, kasztanu zalać jogurtem sojowym, zmiksować na gładką masę.
2. Suche składniki połączyć, dokładnie wymieszać. Przesypać do zmiksowanej fasoli, kasztanów, daktyli i dżemu. Wszystko dokładnie zmiksować, aż masa stanie się jednolita i gęsta .
3. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut.
4. Kaszę jaglaną lekko podprażyć na suchej patelni, przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Gotować do miękkości, następnie wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego, wsypać agar agar, gotować na małym, aż masa stanie się gęsta.
Ugotowaną i lekko wystudzoną kaszę z agar-agar przesypać do miski zmiksować z jogurtem sojowym, ekstraktem i ksylitolem. Odstawić do zgęstnienia.
5. Wystudzone ciasto wyłożyć kremem, posypać wiórkami startej gorzkiej czekolady.
6. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.




Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz