Ostatnimi czasy chodziła za mną pizza, ale nie taka zwykła, a w formie chlebka.
Ciasto miękkie i bardzo puszyste, farsz z duża ilością pysznych i kolorowych warzyw - czego chcieć więcej ?
Chlebki a'la pizza to szybkie, zdrowe i tanie dnia, które idealnie sprawdzi się na obiady, kolację, śniadania czy też posiłki do lunch box'a.
No to zaczynajmy !
Przepis na ciasto :
Ciasto miękkie i bardzo puszyste, farsz z duża ilością pysznych i kolorowych warzyw - czego chcieć więcej ?
Chlebki a'la pizza to szybkie, zdrowe i tanie dnia, które idealnie sprawdzi się na obiady, kolację, śniadania czy też posiłki do lunch box'a.
No to zaczynajmy !
Przepis na ciasto :
- 350 gramów mąki orkiszowej
- 30 gramów świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
- szczypta soli
Farsz :
- 500 gramów pieczarek
- 2 duże papryki
- 200 gramów mrożonej słodkiej kukurydzy
- 150 gramów mrożonego zielonego groszku
- 1 mały por
- 1 ząbek czosnku
- 30 gramów otrąb orkiszowych/mączki ziemniaczanej (1 czubata łyżka)
- przyprawy : oregano, bazylia, majeranek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka słodka wędzona, ostra papryka, sól himalajska
- u mnie dodatkowo bio-przyprawa do pizzy***
Przygotowanie :
1. Zaczyn : drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem, następnie dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
2. Warzywa dokładnie umyć, pieczarki, por pokroić w paski, paprykę w średniej wielkości kostkę, ząbek czosnku przepuścić przez praskę. Warzywa poddusić razem około 10 minut na małym ogniu, na koniec dodać otręby wraz z przyprawami.
3. Wyrośnięty zaczyn wyrobić z pozostałą częścią mąki (wyrabiać do momentu odchodzenia ciasta od rąk). Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
4. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, spód i krawędzie wyłożyć ciastem, następnie dodać farsz, wiech wyłożyć ciastem. Wierzch chlebków posypać ulubionymi przyprawami, tak przygotowane chlebki odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
5. Piec przez około 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
z zewnątrz niby niepozorny chlebek,a w środku raj kolorów i smaków :)))
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu. Szybkie, zdrowe i bardzo smaczne danie :)
UsuńPozdrawiam !
jak już pisałam na instagramie, świetny pomysł! kradnę przepis i mam nadzieję, że nawet mojemu mięsożercy posmakuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, czekam na fotorelacje i recenzje przepisu.
UsuńPozdrawiam, Piotrek :)
Jaka bezglutenowa mąka mogę zastąpić mąkę orkiszowa w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńMąką gryczana, jaglana sprawdzi się bardzo dobrze, proponuje dodać 1 łyżkę lnu mielonego :)
UsuńPozdrawiam, Piotrek :)