Chlebki a'la pizza

Ostatnimi czasy chodziła za mną pizza, ale nie taka zwykła, a w formie chlebka.
Ciasto miękkie i bardzo puszyste, farsz z duża ilością pysznych i kolorowych warzyw - czego chcieć więcej ?
Chlebki a'la pizza to szybkie, zdrowe i tanie dnia, które idealnie sprawdzi się na obiady, kolację, śniadania czy też posiłki do lunch box'a.
No to zaczynajmy !




Przepis na ciasto :
  • 350 gramów mąki orkiszowej
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
  • szczypta soli


Farsz :
  • 500 gramów pieczarek
  • 2 duże papryki
  • 200 gramów mrożonej słodkiej kukurydzy
  • 150 gramów mrożonego zielonego groszku
  • 1 mały por
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 gramów otrąb orkiszowych/mączki ziemniaczanej (1 czubata łyżka)
  • przyprawy : oregano, bazylia, majeranek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka słodka wędzona, ostra papryka, sól himalajska
  • u mnie dodatkowo bio-przyprawa do pizzy***




Przygotowanie :
1. Zaczyn : drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem, następnie dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
2. Warzywa dokładnie umyć, pieczarki, por pokroić w paski, paprykę w średniej wielkości kostkę, ząbek czosnku przepuścić przez praskę. Warzywa poddusić razem około 10 minut na małym ogniu, na koniec dodać otręby wraz z przyprawami.
3. Wyrośnięty zaczyn wyrobić z pozostałą częścią mąki (wyrabiać do momentu odchodzenia ciasta od rąk). Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
4. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, spód i krawędzie wyłożyć ciastem, następnie  dodać farsz, wiech wyłożyć ciastem. Wierzch chlebków posypać ulubionymi przyprawami, tak przygotowane chlebki odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
5. Piec przez około 50-60 minut w 180 stopniach.
6. Chlebki polewać passatą pomidorową.




Smacznego !



Komentarze

  1. z zewnątrz niby niepozorny chlebek,a w środku raj kolorów i smaków :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Szybkie, zdrowe i bardzo smaczne danie :)
      Pozdrawiam !

      Usuń
  2. jak już pisałam na instagramie, świetny pomysł! kradnę przepis i mam nadzieję, że nawet mojemu mięsożercy posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, czekam na fotorelacje i recenzje przepisu.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  3. Jaka bezglutenowa mąka mogę zastąpić mąkę orkiszowa w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąką gryczana, jaglana sprawdzi się bardzo dobrze, proponuje dodać 1 łyżkę lnu mielonego :)
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń

Prześlij komentarz