niedziela, 1 stycznia 2017

Ciasto gryczano-gruszkowe z nutą piernikową

Ciasto bez mąki, cukru, tłuszczu ? Dla chcącego nic trudnego !
Oto moja zdrowa wersja ciasta, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, posiłek do lunch box'a, posiłek do pracy,szkoły czy też śniadanie.



Przepis :

  • 4 duże gruszki (około 800 gramów)
  • 200 gramów mąki gryczanej (***zmielona na mąkę kasza gryczana)
  • 30-40 gramów karobu/kakao
  • 30 gramów lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej waniliowej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skóra z 2 pomarańczy (***bardzo ważna w tym przepisie)
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli himalajskiej


Polewa :
  • 25 gramów gorzkiej czekolady
  • 20 gramów namoczonych suszonych śliwek
  • skórka pomarańczowa
  • surowe ziarna kakaowca
  • 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie :
1. Gruszki obrać, pokroić, zmiksować wraz z lnem na gładką masę.
2. Do zmiksowanych gruszek dodać resztę składników, zmiksować na gęstą, jednolitą masę.
3. Formę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 55-60 minut.
4. Namoczone śliwki zmiksować, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z ksylitolem. Wszystkie składniki polewy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać.
5. Wierz ciasta polać polewą, odstawić na 1-2 godziny do wystudzenia i zgęstnienia polewy.



Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania przepisu. Wykonanie jest mega szybkie i proste, a efekt naprawdę bardzo fajny :)
      Pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń
    2. A dlaczego skórka taka ważna? Tak pięknie wygląda to ciasto, a ja nie lubię skórki :/

      Usuń
    3. Dobrze sprawdzi się ekstrakt waniliowy lub laska wanilii :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. U mnie tortownica średnicy około 15 cm.
      Placek wyszedł dość wysoki, pozdrawiam ! :)

      Usuń