Ciasto bez mąki, cukru, tłuszczu ? Dla chcącego nic trudnego !
Oto moja zdrowa wersja ciasta, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, posiłek do lunch box'a, posiłek do pracy,szkoły czy też śniadanie.
Przepis :
Oto moja zdrowa wersja ciasta, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, posiłek do lunch box'a, posiłek do pracy,szkoły czy też śniadanie.
Przepis :
- 4 duże gruszki (około 800 gramów)
- 200 gramów mąki gryczanej (***zmielona na mąkę kasza gryczana)
- 30-40 gramów karobu/kakao
- 30 gramów lnu mielonego odtłuszczonego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej waniliowej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skóra z 2 pomarańczy (***bardzo ważna w tym przepisie)
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej
Polewa :
- 25 gramów gorzkiej czekolady
- 20 gramów namoczonych suszonych śliwek
- skórka pomarańczowa
- surowe ziarna kakaowca
- 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie :
1. Gruszki obrać, pokroić, zmiksować wraz z lnem na gładką masę.
2. Do zmiksowanych gruszek dodać resztę składników, zmiksować na gęstą, jednolitą masę.
3. Formę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 55-60 minut.
4. Namoczone śliwki zmiksować, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z ksylitolem. Wszystkie składniki polewy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać.
Smacznego !
ale wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania przepisu. Wykonanie jest mega szybkie i proste, a efekt naprawdę bardzo fajny :)
UsuńPozdrawiam Piotrek :)
A dlaczego skórka taka ważna? Tak pięknie wygląda to ciasto, a ja nie lubię skórki :/
UsuńDobrze sprawdzi się ekstrakt waniliowy lub laska wanilii :)
Usuńna jaka forme to przepis ?
OdpowiedzUsuńU mnie tortownica średnicy około 15 cm.
UsuńPlacek wyszedł dość wysoki, pozdrawiam ! :)