środa, 1 lutego 2017

Ciasto kapuściano-kawowe z karmelizowanymi gruszkami

Tego jeszcze nie było !
Czy da się zrobić ciasto z kapusty ? Jasne, dla chcącego nic trudnego.
Dzięki intensywnym aromatom kawy i karmelizowanych gruszek w tymianku, ciasto nabiera niepowtarzalny wymiar smakowy.





Przepis :
  • 200 gramów zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 20 gramów kakao
  • 10 gramów lnu mielonego 
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 500 gramów białej kapusty
  • 150 gramów daktyli
  • 300 gramów gruszki 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 20 gramów ksylitolu
  • 3-4 łyżki wody
  • szczypta soli


Przygotowanie :
1. Kapustę pokroić w 2-3 cm paski, ugotować do miękkości zmiksować na gładką masę. Płatki owsiane górskie zmielić na mąkę.
2. Daktyle zalać ciepłym mlekiem roślinnym, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na gładką masę. 
3. Do zmiksowanej kapusty dodać, mąkę, zmiksowane daktyle, kakao, kawę oraz len mielony. Zmiksować na jednolitą gęstą masę.
4. Gruszki pokroić w ćwiartki, na rozgrzaną patelnie wlać wodę, ksylitol doprowadzić do wrzenia, następnie wyłożyć pokrojone gruszki. Gruszki "smażyć" w syropie do momentu ich zarumienia, na koniec dodać łyżeczkę tymianku. Wierzch ciasta wyłożyć karmelizowanymi gruszkami.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez około 50-60 minut.




Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Zaskoczyłeś mnie. Nie wiem, czy bym się odważyła takie upiec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto spróbować czegoś nowego ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ja kilka lat temu widziałam czekoladowe ciasto z kapustą ,ale kiszoną i ciasto nie było wegańskie ,a tu taki numer i wegańskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania mojej wersji :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Do takiego ciacha idealnie pasuje herbata na zdrowej wodzie - u nas mamy filtr redox fitaqua - woda z tego filtra nie tylko jest smaczna ale też podnosi odporność organizmu i zapobiega chorobom.

    OdpowiedzUsuń