niedziela, 12 lutego 2017

Ciasto soczewicowo-orzechowe z nutą goździkową

Jednym z moich ulubionych strączków jest soczewica,  uwielbiam ją za wartości odżywcze w niej zawarte (duża zawartość białka, witamin i węglowodanów), smak oraz ogromną możliwość jej wykorzystania w kuchni. Od jakiegoś czasu eksperymentuje z nią na słodko, w różnych wariantach smakowych.



Przepis :

  • 250 gramów suchej soczewicy czerwonej
  • 150 gramów płatków owsianych górskich
  • 400 gramów dojrzałych bananów
  • 50 gramów masła orzechowego 100 % (około 2 łyżki)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka lnu mielomego odtłuszczonego 
  • szczypta soli
  • 1 płaską łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków 
  • ksylitol do dosłodzenia


Przygotowanie :
1. Soczewicę, opłukać kilka razy pod bieżącą wodą, następnie zalać wodą (2 cm nad powierzchnią soczewicy), gotować 7-8 minut.
2. Banany obrać ze skórki, dodać do ugotowanej soczewicy wraz z pozostałą częścią składników.
Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
3. Formę wyłożyć papierem, piec w 180 stopniach C przez około 50-60 minut (w zależność od piekarnika).
4. Ciasto podawać po całkowitym wystudzeniu .




Smacznego ! 

6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, może obejść się bez proszku. Dla mnie to 1-2 porcjowe danie ;)
    Bardzo się cieszę, czekam na recenzje ciasta. Tylko lekko podrośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz, dlaczego tu będę wpadać? Bo masz super przepisy na słodkości.Uwielbiam zdrowe wegańskie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zachęcam do wypróbowywania przepisów. Czekam na relacje :)
      Pozdrawiam, Piotrek ! ;)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, przepraszam,puściłam ten sam komentarz 2 razy.pozdrawiam

      Usuń