Jednym z moich ulubionych strączków jest soczewica, uwielbiam ją za wartości odżywcze w niej zawarte (duża zawartość białka, witamin i węglowodanów), smak oraz ogromną możliwość jej wykorzystania w kuchni. Od jakiegoś czasu eksperymentuje z nią na słodko, w różnych wariantach smakowych.
Przepis :
Przepis :
- 250 gramów suchej soczewicy czerwonej
- 150 gramów płatków owsianych górskich
- 400 gramów dojrzałych bananów
- 50 gramów masła orzechowego 100 % (około 2 łyżki)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka lnu mielomego odtłuszczonego
- szczypta soli
- 1 płaską łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- ksylitol do dosłodzenia
Przygotowanie :
1. Soczewicę, opłukać kilka razy pod bieżącą wodą, następnie zalać wodą (2 cm nad powierzchnią soczewicy), gotować 7-8 minut.
2. Banany obrać ze skórki, dodać do ugotowanej soczewicy wraz z pozostałą częścią składników.
Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
3. Formę wyłożyć papierem, piec w 180 stopniach C przez około 50-60 minut (w zależność od piekarnika).
4. Ciasto podawać po całkowitym wystudzeniu .
Smacznego !
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie, może obejść się bez proszku. Dla mnie to 1-2 porcjowe danie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, czekam na recenzje ciasta. Tylko lekko podrośnie ;)
wiesz, dlaczego tu będę wpadać? Bo masz super przepisy na słodkości.Uwielbiam zdrowe wegańskie ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, zachęcam do wypróbowywania przepisów. Czekam na relacje :)
UsuńPozdrawiam, Piotrek ! ;)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńoj, przepraszam,puściłam ten sam komentarz 2 razy.pozdrawiam
Usuń