sobota, 22 kwietnia 2017

Blondie kokosowe kalafiorowo-fasolowe



 "Blondie kokosowe kalafiorowo-fasolowe" to kolejna propozycja na ciasto na bazie warzyw.
Moja wersja "Blondie" opiera się na kalafiorze i fasoli, a kokosowy smak zawdzięcza mące kokosowej i mleczku kokosowemu.




Przepis :

  • 300 gramów ugotowanych różyczek kalafiora
  • około 500 gramów ugotowanej białej fasoli (2 puszki)
  • 1 puszka mleczka koksowego (stała część)
  • 100 gramów mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżeczka agar-agar + 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki pudru z ksylitolu (ilość według smaku)
  • szczypta soli 
Przygotowanie :
1. Mleko roślinne doprowadzić do wrzenia, następnie na małym ogniu gotować 2-3 z agar-agar.
2. Ugotowane różyczki kalafiora zmiksować na gładką masę z resztą składników. Na samym końcu dodać agar-agar, dokładnie zmiksować.
3. Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki. Dokładnie schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny (najlepiej smakuje następnego dnia).
4. Ciasto posypać kakao  z dodatkiem świeżych owoców.



Smacznego !

4 komentarze:

  1. No i pęknie, nie będę miała wyrzutów sumienia przy jedzeniu. Robię w sobotę jak nic! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie to jest ogromna zaleta ciast na bazie warzyw - brak wyrzutów, bardzo zdrowe i mega pyszne !
      Zachęcam do wypróbowania, pozdrawiam Piotrek :)

      Usuń
    2. Zrobiłam wczoraj, jest bardzo fajne; super smakuje z bezcukrowym dżemem z Lidla. Pozdrawiam. :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam do wypróbowania reszty przepisów (zdjęcia mile widziane !)
      Pozdrawiam Piotrek ! ;)

      Usuń