Moja wersja "Blondie" opiera się na kalafiorze i fasoli, a kokosowy smak zawdzięcza mące kokosowej i mleczku kokosowemu.
Przepis :
- 300 gramów ugotowanych różyczek kalafiora
- około 500 gramów ugotowanej białej fasoli (2 puszki)
- 1 puszka mleczka koksowego (stała część)
- 100 gramów mąki kokosowej
- 1 płaska łyżeczka agar-agar + 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1/2 szklanki pudru z ksylitolu (ilość według smaku)
- szczypta soli
Przygotowanie :
1. Mleko roślinne doprowadzić do wrzenia, następnie na małym ogniu gotować 2-3 z agar-agar.
2. Ugotowane różyczki kalafiora zmiksować na gładką masę z resztą składników. Na samym końcu dodać agar-agar, dokładnie zmiksować.
3. Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki. Dokładnie schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny (najlepiej smakuje następnego dnia).
4. Ciasto posypać kakao z dodatkiem świeżych owoców.
Smacznego !
No i pęknie, nie będę miała wyrzutów sumienia przy jedzeniu. Robię w sobotę jak nic! :D
OdpowiedzUsuńWłasnie to jest ogromna zaleta ciast na bazie warzyw - brak wyrzutów, bardzo zdrowe i mega pyszne !
UsuńZachęcam do wypróbowania, pozdrawiam Piotrek :)
Zrobiłam wczoraj, jest bardzo fajne; super smakuje z bezcukrowym dżemem z Lidla. Pozdrawiam. :)
UsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam do wypróbowania reszty przepisów (zdjęcia mile widziane !)
UsuńPozdrawiam Piotrek ! ;)
Jakiej wielkości forma?
OdpowiedzUsuń