czwartek, 11 maja 2017

Krem piernikowo-ziemniaczany




Oto kolejna propozycja na stu procentowo roślinny, zdrowy, sycący, posiłek, który dodaje niezłego kopa. Przygotowanie oprócz obrania i ugotowania ziemniaków zajmuję niecałą minutę.
A więc do dzieła !

Składniki na 2 porcje (u mnie jedna po-biegowa porcja):




  • 700 gramów ziemniaków
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • skórka pomarańczowa
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli 
Przygotowanie :
1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Daktyle namoczyć przez 15 minut w ciepłej wodzie, następnie odsączyć z nich wodę.
2. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki (co jest bardzo ważne, aby krem pozostał bez grudek) zmiksować z resztą składników na gładki, jednolity krem.
3. Przygotowany krem odstawić do wystudzenia.
4. Krem przełożyć do ulubionego słoiczka, posypać mąka kokosową, cynamonem, ozdobić świeżymi owocami.



Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja!
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  3. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale niestety ten deser jest niejadalny. Nic tu do siebie nie pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi przykro, że nie smakował. Poddałem do recenzji wśród znajomych i bardzo im smakował. Może to nie są Pani smaki ?

      Usuń