czwartek, 11 maja 2017

Krem piernikowo-ziemniaczany




Oto kolejna propozycja na stu procentowo roślinny, zdrowy, sycący, posiłek, który dodaje niezłego kopa. Przygotowanie oprócz obrania i ugotowania ziemniaków zajmuję niecałą minutę.
A więc do dzieła !

Składniki na 2 porcje (u mnie jedna po-biegowa porcja):




  • 700 gramów ziemniaków
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • skórka pomarańczowa
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli 
Przygotowanie :
1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Daktyle namoczyć przez 15 minut w ciepłej wodzie, następnie odsączyć z nich wodę.
2. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki (co jest bardzo ważne, aby krem pozostał bez grudek) zmiksować z resztą składników na gładki, jednolity krem.
3. Przygotowany krem odstawić do wystudzenia.
4. Krem przełożyć do ulubionego słoiczka, posypać mąka kokosową, cynamonem, ozdobić świeżymi owocami.



Smacznego !

4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja!
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń