Oto kolejna propozycja na stu procentowo roślinny, zdrowy, sycący, posiłek, który dodaje niezłego kopa. Przygotowanie oprócz obrania i ugotowania ziemniaków zajmuję niecałą minutę.
A więc do dzieła !
Składniki na 2 porcje (u mnie jedna po-biegowa porcja):
- 700 gramów ziemniaków
- 1/2 szklanki daktyli
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- skórka pomarańczowa
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie :
1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Daktyle namoczyć przez 15 minut w ciepłej wodzie, następnie odsączyć z nich wodę.
2. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki (co jest bardzo ważne, aby krem pozostał bez grudek) zmiksować z resztą składników na gładki, jednolity krem.
3. Przygotowany krem odstawić do wystudzenia.
4. Krem przełożyć do ulubionego słoiczka, posypać mąka kokosową, cynamonem, ozdobić świeżymi owocami.
Smacznego !
Ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Bardzo dziękuję Martyno :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, zachęcam do wypróbowania :)
UsuńNie cierpię wyrzucać jedzenia, ale niestety ten deser jest niejadalny. Nic tu do siebie nie pasuje.
OdpowiedzUsuńJest mi przykro, że nie smakował. Poddałem do recenzji wśród znajomych i bardzo im smakował. Może to nie są Pani smaki ?
Usuń