sobota, 8 lipca 2017

Bezglutenowe brownie bananowo-kawowe




Ten przepis skradł moje serce, wilgotne, zbite i mokre ! jak przystało na tradycyjne brownie.
Wersja bezglutenowa, bez cukru i mąki, czego chcieć więcej ?

Przepis :
  • 400 gramów bananów
  • 480 gramów ugotowanej fasoli 
  • 80 gramów zmielonej na mąkę kaszy jaglanej
  • 3-4 łyżki kawy zbożowej
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • szczypta soli


Przygotowanie :

Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym ostawić na kilka minut. Banany i fasole zmiksować na jednolitą masę , następnie dodać resztę składników wraz z nasionami chia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę wyłoży papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w 180 stopniach C przez około 50-60 minut. 
Smacznego !



12 komentarzy:

  1. genialne brownie, zdrowo, prosto i przepysznie, tak jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario polecam wypróbować przepis :)
      Pozdrawiam <3 !

      Usuń
  2. Ciasto jest wyśmienite:), smak konsystencja rewelacja zagości na stałe w mojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że przepis zagości w Pani jadłospisie :)
      Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Wyjdzie z fasolą z puszki, czy lepiej ugotować? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, fasola z puszki sprawdzi się bardzo dobrze. Specjalnie podałem 480 gramów, tak by wyszło 2 puszki ;) Polecam samemu gotować wychodzi taniej i zdrowiej :)

      Usuń
    2. Preferuję gotowaną, ale mam w zapasie kilka puszek i nie wiedziałam co z nimi zrobić, teraz już chyba wiem :) Dziękuję za odpowiedź! Świetny blog.

      Usuń
  4. Jakiej wielkosci foremka bedzie odpowiednia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie tortownica średnicy 14 cm ;)

      Usuń
    2. Oczywiście, proponuje tylko wyjąć je po wystudzeniu :)

      Usuń