Ten przepis skradł moje serce, wilgotne, zbite i mokre ! jak przystało na tradycyjne brownie.
Wersja bezglutenowa, bez cukru i mąki, czego chcieć więcej ?
Przepis :
- 400 gramów bananów
- 480 gramów ugotowanej fasoli
- 80 gramów zmielonej na mąkę kaszy jaglanej
- 3-4 łyżki kawy zbożowej
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ekstrakt waniliowy
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- szczypta soli
Przygotowanie :
Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym ostawić na kilka minut. Banany i fasole zmiksować na jednolitą masę , następnie dodać resztę składników wraz z nasionami chia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę wyłoży papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w 180 stopniach C przez około 50-60 minut.
Smacznego !
genialne brownie, zdrowo, prosto i przepysznie, tak jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńDario polecam wypróbować przepis :)
UsuńPozdrawiam <3 !
Ciasto jest wyśmienite:), smak konsystencja rewelacja zagości na stałe w mojej kuchni!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, mam nadzieję, że przepis zagości w Pani jadłospisie :)
UsuńPozdrawiam !
Wyjdzie z fasolą z puszki, czy lepiej ugotować? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, fasola z puszki sprawdzi się bardzo dobrze. Specjalnie podałem 480 gramów, tak by wyszło 2 puszki ;) Polecam samemu gotować wychodzi taniej i zdrowiej :)
UsuńPreferuję gotowaną, ale mam w zapasie kilka puszek i nie wiedziałam co z nimi zrobić, teraz już chyba wiem :) Dziękuję za odpowiedź! Świetny blog.
UsuńJakiej wielkosci foremka bedzie odpowiednia? :)
OdpowiedzUsuńu mnie tortownica średnicy 14 cm ;)
UsuńA babeczki tez wyjdą? :)
UsuńOczywiście, proponuje tylko wyjąć je po wystudzeniu :)
UsuńDziękuję za odpowiedzi :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńA w jaki sposób zmielić kaszę jaglaną na mąkę?
OdpowiedzUsuńW młynku do kawy :)
UsuńJakiego rodzaju fasoli najlepiej użyć i w jaki sposób zmielić kaszę? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję
Czerwonej :)
UsuńKaszę mielę w młynku do kawy :)
Jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść chyba ciasta czekoladowego, które byłoby bezglutenowe. Może i kiedyś nadejdzie taka okazja. Ja bardzo lubię przyrządzać słodkości z serwisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ który jak dla mnie jest jednym z lepszych.
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać jaka to ma być fasola bo sa rożne i jakich rozmiarów ma być tortownica.Czy fasola może być z puszki?
OdpowiedzUsuń