wtorek, 18 lipca 2017

Ciasto bananowe cukiniowo-piernikowe




Często spotykam się z pytaniem co zrobić z przejrzałymi bananami ?
Duża liczba osób robi z nich lody bananowe, koktajle, ja proponuje Wam szybkie, zdrowe i bardzo smaczne "Ciasto bananowe cukiniowo-piernikowe".

Przepis :
  • 100 gramów mąki orkiszowej, owsianej, jaglanej lub innej
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 płaska łyżka nasion chia
  • 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej
  • mała garść suszonego hibiskusa* 
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • ewentualnie ksylitol do dosłodzenia
*można pominąć





Przygotowanie :
Banany obrać ze skórki, cukinie zetrzeć na małych oczkach tarki (dla lepszego zmiksowania).
Mąkę wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Formę wyłożyć papierem, piec w 180 stopniach C przez około 60 minut. Ciasto podawać po całkowitym wystygnięciu. Podawać z sezonowymi owocami.



Smacznego ! 


3 komentarze: