Często spotykam się z pytaniem co zrobić z przejrzałymi bananami ?
Duża liczba osób robi z nich lody bananowe, koktajle, ja proponuje Wam szybkie, zdrowe i bardzo smaczne "Ciasto bananowe cukiniowo-piernikowe".
Przepis :
- 100 gramów mąki orkiszowej, owsianej, jaglanej lub innej
- 4 dojrzałe banany
- 1 niewielka cukinia
- 1 płaska łyżka nasion chia
- 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej
- mała garść suszonego hibiskusa*
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- ewentualnie ksylitol do dosłodzenia
*można pominąć
Przygotowanie :
Banany obrać ze skórki, cukinie zetrzeć na małych oczkach tarki (dla lepszego zmiksowania).
Mąkę wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Formę wyłożyć papierem, piec w 180 stopniach C przez około 60 minut. Ciasto podawać po całkowitym wystygnięciu. Podawać z sezonowymi owocami.
Smacznego !
ale pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję !
UsuńPyszne! Kiedyś muszę spróbować także innych Twoich przepisów :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, zachęcam do wypróbowania reszty przepisów i podzielenia się opinią na ich temat :)
UsuńPozdrawiam, Piotrek ! ;)
Jakiej wielkości jest foremka?
OdpowiedzUsuńU mnie średnicy 16 centymetrów :)
UsuńPozdrawiam Piotrek !