Ciecierzyca należy do moich faworytów z grupy strączków. Idealnie sprawdza się w daniach zarówno na słodko jak i tych na wytrawnie.
Dzisiejsza propozycja na zdrowe, pożywne i bardzo smaczne babeczki z wykorzystaniem czarnej porzeczki.
Przepis na około 10 babeczek :
- 480 gramów ugotowanej ciecierzycy (około 200 gramów suchego produktu)
- 100 gramów mąki jaglanej (u mnie zmielona na mąkę kasza jaglana)
- 300 gramów czarnej porzeczki
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki suszu owocowego (smak leśnych owoców)
- 1 łyżka nasion chia
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- ksylitol do dosłodzenia *ilość według uznania
Przygotowanie :
Ciecierzycę namoczyć przez noc z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, ugotować do miękkości.
Ciecierzycę zmiksować na gładką masę wraz z bananem i czarną porzeczką, następnie połączyć z resztą składników dokładnie mieszając.
Foremki wyłożyć masą cieciorkowo-porzeczkową, piec w 180 stopniach około 50-60 minut.
Muffiny podawać po całkowitym wystygnięciu!
Smacznego !
Z czego zrobiona jest róża?
OdpowiedzUsuńZrobiona ze śliwki :)
UsuńPiękne róże! Jak je zrobić?
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Już niedługo pojawi się filmik :)
UsuńGdzie ten filmik na róże?? :) Boskie Cudne wow!
OdpowiedzUsuń