Muffiny cieciorkowo-porzeczkowe






Ciecierzyca należy do moich faworytów z grupy strączków. Idealnie sprawdza się w daniach zarówno na słodko jak i tych na wytrawnie.
Dzisiejsza propozycja na zdrowe, pożywne i bardzo smaczne babeczki z wykorzystaniem czarnej porzeczki.



Przepis na około 10 babeczek :


  • 480 gramów ugotowanej ciecierzycy (około 200 gramów suchego produktu)
  • 100 gramów mąki jaglanej (u mnie zmielona na mąkę kasza jaglana)
  • 300 gramów czarnej porzeczki
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki suszu owocowego (smak leśnych owoców)
  • 1 łyżka nasion chia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • ksylitol do dosłodzenia *ilość według uznania



Przygotowanie :
Ciecierzycę namoczyć przez noc z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, ugotować do miękkości.
Ciecierzycę zmiksować na gładką masę wraz z bananem i czarną porzeczką, następnie połączyć z resztą składników dokładnie mieszając.
Foremki wyłożyć masą cieciorkowo-porzeczkową, piec w 180 stopniach około 50-60 minut.
Muffiny podawać po całkowitym wystygnięciu!




Smacznego ! 


Komentarze

Prześlij komentarz