czwartek, 26 maja 2016

Ciasto z kiwi







Dla miłośników kiwi dzisiejsza propozycja będzie idealną alternatywą na ciasto do kawy, śniadanie, drugie śniadanie czy posiłek po treningu. Duża ilość kiwi zachwyci Wasze kubki smakowe.

Przepis :

  • około 700 gramów dojrzałych kiwi
  • 200 gramów mąki kukurydzianej (najlepiej sprawdza się w tym przypadku)
  • 50 gramów zmielonych otrąb żytnich
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ulubione słodzidło (u mnie naturalna stewia firmy Steviola - 1/2 płaskiej łyżeczki)
Przygotowanie :

1. Kiwi obrać ze skórki i zmiksować w stopce blendera.
2. Mąkę, otręby, len i sodę połączyć ze sobą. Do suchych składników wlać zmiksowane kiwi.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, a wierz wygładzić wilgotną łyżką.
5. Piec około 60-70 minut w 180 stopniach C. (do suchego patyczka).

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje ciasta są idealne!Zdrowe i łatwe w wykonaniu:)Na pewno zrobię niebawe kilka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Taki jest zamysł mojego bloga, proste, zdrowe i dostępne dla każdego potrawy. Choć najważniejsze jest dla mnie to, że są w 100 % wegańskie.

      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  3. Hej, mam w domu mąki: ryżową, orkiszową i gryczaną. Czy któraś z nich się nada tutaj? Może ich mieszanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie wszystkie się nadają. Użycie mieszanki to bardzo dobry pomysł :)
      Pozdrawiam, Piotrek

      Usuń