Ciasto z kiwi







Dla miłośników kiwi dzisiejsza propozycja będzie idealną alternatywą na ciasto do kawy, śniadanie, drugie śniadanie czy posiłek po treningu. Duża ilość kiwi zachwyci Wasze kubki smakowe.

Przepis :

  • około 700 gramów dojrzałych kiwi
  • 200 gramów mąki kukurydzianej (najlepiej sprawdza się w tym przypadku) owsianej, ryżowej
  • 50 gramów zmielonych otrąb owsianych
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego + 6 łyżek wrzątku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ulubione słodzidło (u mnie naturalna stewia firmy Steviola - 1/2 płaskiej łyżeczki) lub 60-70 gramów erytrolu, ksylitolu 
Przygotowanie :

1. Kiwi obrać ze skórki i zmiksować w stopce blendera.
2. Mąkę, otręby, len i sodę połączyć ze sobą. Do suchych składników wlać zmiksowane kiwi.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, a wierz wygładzić wilgotną łyżką.
5. Piec około 60-70 minut w 180 stopniach C. (do suchego patyczka).

Smacznego !

Komentarze

  1. świetny pomył z tym kiwi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje ciasta są idealne!Zdrowe i łatwe w wykonaniu:)Na pewno zrobię niebawe kilka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Taki jest zamysł mojego bloga, proste, zdrowe i dostępne dla każdego potrawy. Choć najważniejsze jest dla mnie to, że są w 100 % wegańskie.

      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
  4. Hej, mam w domu mąki: ryżową, orkiszową i gryczaną. Czy któraś z nich się nada tutaj? Może ich mieszanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie wszystkie się nadają. Użycie mieszanki to bardzo dobry pomysł :)
      Pozdrawiam, Piotrek

      Usuń
  5. A czy bez lnu też się da?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, proponuję dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub z tapioki ;)
      Pozdrawiam Piotrek !

      Usuń
  6. Czy można zamiast stewi dać ksylitol?Na jaką formę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz