Dla miłośników kiwi dzisiejsza propozycja będzie idealną alternatywą na ciasto do kawy, śniadanie, drugie śniadanie czy posiłek po treningu. Duża ilość kiwi zachwyci Wasze kubki smakowe.
Przepis :
- około 700 gramów dojrzałych kiwi
- 200 gramów mąki kukurydzianej (najlepiej sprawdza się w tym przypadku) owsianej, ryżowej
- 50 gramów zmielonych otrąb owsianych
- 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego + 6 łyżek wrzątku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ulubione słodzidło (u mnie naturalna stewia firmy Steviola - 1/2 płaskiej łyżeczki) lub 60-70 gramów erytrolu, ksylitolu
Przygotowanie :
1. Kiwi obrać ze skórki i zmiksować w stopce blendera.
2. Mąkę, otręby, len i sodę połączyć ze sobą. Do suchych składników wlać zmiksowane kiwi.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, a wierz wygładzić wilgotną łyżką.
5. Piec około 60-70 minut w 180 stopniach C. (do suchego patyczka).
Smacznego !
świetny pomył z tym kiwi :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńTwoje ciasta są idealne!Zdrowe i łatwe w wykonaniu:)Na pewno zrobię niebawe kilka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Taki jest zamysł mojego bloga, proste, zdrowe i dostępne dla każdego potrawy. Choć najważniejsze jest dla mnie to, że są w 100 % wegańskie.
UsuńPozdrawiam, Piotrek :)
Hej, mam w domu mąki: ryżową, orkiszową i gryczaną. Czy któraś z nich się nada tutaj? Może ich mieszanka?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wszystkie się nadają. Użycie mieszanki to bardzo dobry pomysł :)
UsuńPozdrawiam, Piotrek
Dzięki, robię!
UsuńBardzo się cieszę :)
UsuńA czy bez lnu też się da?
OdpowiedzUsuńTak, proponuję dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub z tapioki ;)
UsuńPozdrawiam Piotrek !
Czy można zamiast stewi dać ksylitol?Na jaką formę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń